Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Warszawa, 22.09.2016

„Jakubiak – z miłości do lokalności”. Rozkochaj się w polskich smakach z Kuchnią+
Jak powstaje kapusta kiszona z Charsznicy, sok z czarnego bzu, konfitury ...

Warszawa, 04.08.2016

Premiera „365 obiadów Mariety Mareckiej”, czyli rozpoczęcie roku kulinarnego Kuchni+
Kto nie stanął nigdy przed dylematem, co przygotować na obiad, niech ...

Aktualności kulinarne

14 marca 2017

Food Show w Katowicach

W dniach 16-18 marca w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach odbędzie się pierwsza edycja Food Show - święta gastronomii i kulinariów. Trzy dni wystaw, prezentacji produktów żywnościowych, degustacji, pokazów gotowania, warsztatów kulinarnych, spotkań z mistrzami kuchni i blogerami kulinarnymi, debat i dyskusji branżowych. Wokół dyskusji o trendach kulinarnych spotkają się przedstawiciele biznesu spożywczo-gastronomicznego oraz zainteresowani dobrą kuchnią mieszkańcy regionu. Kuchnia+ jest patronem medialnym wydarzenia.

Wydarzenie, dotyczące rynku polskiej żywności i kulinariów, zaplanowano w nowatorskiej formule spotkania profesjonalistów i pasjonatów. Impreza ma być platformą wymiany doświadczeń i okazją do szeroko zakrojonej dyskusji o wyzwaniach stojących przed branżą spożywczą i gastronomiczną.

W czwartek i piątek, w ramach dwóch dni dla biznesu i profesjonalistów, odbędą się debaty poświęcone rynkowi żywności oraz gastronomii, w których udział weźmie szereg ekspertów związanych z tym sektorem. W piątek i dodatkowo w sobotę Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach będzie otwarte dla każdego, kto interesuje się dobrą kuchnią. To pierwsza taka impreza w regionie, która doskonale wpisuje się w panującą obecnie modę na gotowanie - mówi Edyta Kochlewska, redaktor naczelna magazynu Rynek Spożywczy- i serwisu portalspozywczy.pl, należących do Grupy PTWP, organizatora wydarzenia.

W dniach 16-17 marca Food Show zgromadzi specjalistów branży HoReCa, producentów żywności, dystrybutorów, dostawców, a także kucharzy, restauratorów, sommelierów i analityków. Goście debatować będą o nowych zjawiskach w przemyśle spożywczym, w kontekście zwiększającej się świadomości konsumentów.

Pierwszego dnia eksperci debatować będą o trendach na rynku żywności i perspektywach rozwoju przetwórstwa i handlu. Drugi dzień dyskusji poświęcony będzie gastronomii. Poruszone zostaną m.in. takie tematy, jak: polska gastronomia wobec wyzwań ekonomicznych i prawnych, zarządzanie w biznesie restauracyjnym, design w lokalach, nowoczesne technologie w branży HoReCa.

HoReCa to rynek z wysokim potencjałem, ale i, w związku z tym, mający wysokie wymagania. Po obecności na konferencji Food Show oczekujemy przede wszystkim wiedzy o tym rynku i jego oczekiwaniach, co pozwoli nam jeszcze lepiej przygotowywać ofertę dla sektora małej i dużej gastronomii - mówi Dariusz Sapiński, prezes Mlekovity, partnera i wystawcy Food Show.

Zwieńczeniem pierwszego dnia Food Show będzie Gala Kulinarna, podczas której wręczone zostaną nagrody "Food Show Star" dla firm z branży HoReCa. W trakcie gali będzie miał miejsce również finał, organizowanego przez "Dziennik Zachodni", plebiscytu na Restaurację Roku 2017 woj. śląskiego.

Drugi dzień dyskusji zakończy Mega Wieczór Kulinarny - wielbiciele dobrego jedzenia, pasjonaci sztuki kulinarnej oraz wszyscy zainteresowani kulinariami spędzą apetyczny wieczór w gronie znanych kucharzy: Jakuba Budnika, szefa kreatywnego MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel oraz Mazurkas Catering 360°; Michała Budnika, sous chefa MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel oraz Mazurkas Catering 360°; Marcina Czubaka, szefa kuchni Spacerowej 21 oraz Pop Up Bistro; Dominika Duraja, szefa kuchni Restauracji Villa Gardena; Adriana Feliksa, szefa kuchni i właściciela SPOON Adrian Feliks; Marcina Majchrzaka, szefa kuchni Restauracji Magnolia w Dworze Kombornia Hotel&SPA****. Kucharze zaprezentują swoje popisowe dania, imprezę poprowadzi natomiast Andrzej Polan, wieloletni szef kuchni w najbardziej prestiżowych hotelach, gwiazda programów telewizyjnych i właściciel warszawskiej restauracji Mała Polana Smaku.

18 marca w przestrzeni Międzynarodowego Centrum Kongresowego odbędzie się dzień otwarty, w ramach którego mieszkańcy regionu i pasjonaci gotowania będą mogli spotkać osoby znane z popularnych programów o gotowaniu, wybitnych szefów kuchni, blogerów i krytyków kulinarnych. Na smakoszy czekać będą ponadto targi żywności i książki kucharskiej, najlepsze food tracki z regionu, pokazy live cooking, wystawa i warsztaty fotografii kulinarnej, spotkania z ekspertami, degustacje i konkursy z nagrodami. Również w tym dniu Andrzej Polan spotka się ze swoimi fanami na specjalnie przygotowanym dla nich pokazie kulinarnym.

Swój udział w wydarzeniu potwierdzili: Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz - autorzy bloga Gotowanie z pasją oraz popularnych książek kulinarnych - "Kipi kasza" i "Retro warzywa"; a także m.in.: Łukasz Błażejewski - dyrektor ds. rozwoju sieci 7 Street Bar & Grill oraz Meat & Fit - Coffee Grill; Andrzej Cichoń - prezes Cechu Producentów Żywności w Katowicach; Jerzy Czapla - barman i założyciel Centrum Szkolenia Barmanów; Bartosz Gadzina szef kuchni i właściciel restauracji Beksien; Krzysztof W. Gawlik - członek WACS-World Association of Chefs Societies, Euro-Toques; Dariusz Gocławski - A+D Retail Store Design; Sebastian Humski - szef kuchni, członek Euro-Toques Polska; Michał Kozak- dyrektor generalny Mazurkas Conference Centre & Hotel oraz Mazurkas Catering; Piotr Niemiec - właściciel Grupy Gastromall; Joanna Ochniak - przewodnicząca Komitetu Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni (Women in WACS); Paweł Oszczyk - szef kuchni La Rotisserie w Warszawie oraz Mamaison Hotel Le Regina Warsaw; Adam Pajewski - członek zarządu Stowarzyszenia Sady Grójeckie; Ryszard Skotniczny - właściciel Dworu Kombornia; Łukasz Sot -współzałożyciel Cateromarket.pl; Hanna Stolińska-Fiedorowicz - Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dr med. Aleksandra Szczygła; Magdalena Tomaszewska-Bolałek - autorka bloga kuchniokracja.hanami.pl oraz książek o trendach w kuchni azjatyckiej i "Polish Culinary Paths".

W dniach 17-18 marca br. Food Show gościć będzie w Międzynarodowym Centrum Kongresowym III edycję festiwalu kulinarnego FOOD FEST!Katowice. Podobnie, jak w latach ubiegłych, cieszący się dużą popularnością festiwal slow i street food'u zgromadzi najlepsze restauracje, bistra, food trucki, a także producentów i dystrybutorów regionalnych produktów z Polski i z całego świata.

Centrum Przemysłu Mięsnego i Gastronomii Weindich, partner i wystawca Food Show 2017, stworzy w trakcie wydarzenia strefę Food Tech - będzie można w niej zobaczyć rozwiązania technologiczne i sprzęt wykorzystywany na co dzień przez restauracje, kawiarnie, firmy cateringowe, sklepy spożywcze czy miejsca typu food corner.

W bezpośrednim sąsiedztwie Food Tech zlokalizowana będzie strefa live cooking pod marką Centrum Kulinarne, w której znani szefowie pokażą ciekawe techniki gotowania i przygotują wyjątkowe dania.

Food Show 2017 to pierwsza edycja zorganizowanego w nowatorskiej formule wydarzenia dla biznesu spożywczego, branży HoReCa oraz całego sektora kulinariów, która odbędzie się w dniach 16-18 marca br. w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach.

Food Show to największe w Polsce wydarzenie, dotyczące rynku polskiej żywności i kulinariów, które odbędzie się w dniach 16-18 marca 2017 roku w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. Zaplanowane w nowatorskiej formule spotkania profesjonalistów i pasjonatów, ma być platformą wymiany doświadczeń i okazją do szeroko zakrojonej dyskusji o wyzwaniach stojących przed branżą spożywczą i gastronomiczną. Zwieńczeniem dwóch dni debat będzie wręczenie nagród "Food Show Star" dla firm spożywczych - dostawców najlepszych produktów dla sektora HoReCa oraz dla najlepszych restauracji, konceptów kulinarnych i szefów kuchni. W ramach Food Show zaplanowano również pełen kulinarnych atrakcji dzień otwarty dla publiczności.

Organizatorem Food Show jest Grupa PTWP SA, wydawca branżowych pism, jak "Rynek Spożywczy" i portali, m.in.: portalspozywczy.pl i dlahandlu.pl, właściciel 100 procent udziałów w spółkach Publikator i Publiaktor.pl. Grupa PTWP specjalizuje się także w organizacji kongresów, konferencji, szkoleń, seminariów i wydarzeń specjalnych na czele z Europejskim Kongresem Gospodarczym - European Economic Congress (EEC) - największą imprezą biznesową Europy Centralnej oraz Wschodnim Kongresem Gospodarczym w Białymstoku.

Zapraszamy na stronę: foodshow.pl
Facebook: facebook.com/FoodShowPL
Więcej informacji o organizatorze: Grupa PTWP SA, www.ptwp.pl
Dodatkowe informacje dla mediów:
Marta Dobrzańska, Imago Public Relations
M. 609 808 120, E. [email protected]

powrót