Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 06.10.2017

Rewolucja wraca do kuchni. „Zielona rewolucja Marty Dymek 5” premierowo w Kuchni+
Czy swojska brukselka może stać się tajskim przysmakiem? W kuchni Marty ...

Warszawa, 25.09.2017

Wybierz się w podróż po smakach jesieni z Kuchnią+
Jesienią w Kuchni+ zagoszczą smaki i aromaty z najróżniejszych zakątków świata. ...

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Aktualności kulinarne

29 maja 2017

Filmowa Europa na widelcu

W piątek, 2 czerwca w Kinie Nowe Horyzonty we Wrocławiu rozpocznie się Filmowa Europa na widelcu. To wyjątkowy przegląd filmowy prezentujący produkcje poświęcone sztuce kulinarnej, odsłaniające kulisy produkcji jedzenia oraz uświadamiające jego wielkie znaczenie społeczne i kulturowe. Przed każdym seansem serwowane będą poczęstunki związane z tematyką filmów.

Przegląd filmowy jest elementem programu Festiwalu Filmowa Europa na widelcu - największego, organizowanego we Wrocławiu od 2009 roku, święta kulinariów. Filmowe wydarzenie, w piątek, 2 czerwca o godzinie 18:00, otworzą uroczyście Robert Makłowicz oraz Piotr Bikont.

W programie trzydniowego przeglądu znalazły się najlepsze filmy fabularne i dokumentalne traktujące o szeroko pojętej tematyce jedzenia, które do tej pory zobaczyć można było wyłącznie na festiwalach filmowych i pojedynczych pokazach.
Obejrzymy między innymi historię międzynarodowego ruchu Slow Food pt. "Slow Food Story" oraz filmy "Głód mięsa" i "W obronie jedzenia", poruszające tematykę jakości współcześnie produkowanego jedzenia, jego wpływu na nasze zdrowie, przemiany społeczne i środowisko naturalne. Będzie też opowieść o kobietach produkujących naturalne wina we Włoszech - "Natura, kobiety i wino" oraz "Wtajemniczeni" - dokumentujący pobyt kilkunastu światowych szefów kuchni na Suwalszczyźnie .

W ramach wydarzenia prezentowane będą przede wszystkim filmy dokumentalne, ale obejrzymy też dwie fabuły: "Uczta Babette" - wyreżyserowane przez Gabriela Axela arcydzieło światowego kina z 1987 roku, oraz lubiany - zwłaszcza przez najmłodszych widzów - film Tima Bartona "Charlie i fabryka czekolady".

Wprowadzeniem do wszystkich seansów będą wyjątkowe poczęstunki przygotowane przez Mariusza Kozaka, szefa kuchni Hotelu Monopol. Każda przekąska, w formie finger-food, zainspirowana została konkretnym filmem - przedstawionymi w nim produktami, miejscem, historią. Spróbujemy na przykład: chłodnika ze szparagów (po filmie "Slow Food Story"), sałatki z karpiem milickim ('W obronie jedzenia"), oryginalnych czekoladowych pralin ("Charlie i fabryka czekolady"), serów z Wańczykówki czy win z Dolnego Śląska (zapewnionych przez Stowarzyszenie WrocSomm). Warto więc przyjść do kina wcześniej, na kwadrans przed seansem.

Wydarzenie rozpocznie się w piątek, 2 czerwca o godzinie 18:00 pokazem filmu "W obronie jedzenia". Zainaugurują go patronujący Europie na widelcu Piotr Bikont i Robert Makłowicz. Gospodarzami filmowych wieczorów kulinarnych będą Lucyna Zembowicz i Jakub Gutek z FILMS for FOOD.

BILETY: 12 zł (ulgowe) i 15 zł
do kupienia w kasie Kina Nowe Horyzonty oraz przez stronę: www.kinonh.pl

Organizatorem przeglądu w Kinie Nowe Horyzonty jest FILMS for FOOD, inicjatywa łącząca kulinaria ze sztuką filmową. Jej twórcy sprowadzają na polskie ekrany filmy, które mają inspirować, edukować widzów oraz rozwijać kulturę kulinarną w Polsce. Istotą projektu są seanse filmów kulinarnych organizowane w kinach studyjnych w całej Polsce, połączone z dyskusjami po seansach oraz kolacjami organizowanymi we współpracy z lokalnymi restauracjami. Pierwszym filmem, który wszedł na ekrany z inicjatywy FILMS for FOOD, był dokument "Noma: My Perfect Storm" - opowieść o jednej z najlepszych restauracji świata i jej charyzmatycznym szefie kuchni Rene Redzepim.

ORGANIZATORZY PRZEGLĄDU: FILMS for FOOD, Kino Nowe Horyzonty, Wrocław Miasto Spotkań
PARTNERZY: Kinga Pienińska, Muzeum Polskiej Wódki
PARTNERZY POCZĘSTUNKÓW: Hotele Monopol, Wrocławscy Sommelierzy
PATRONI MEDIALNI: KUKBUK, Kuchnia+, Have a Bite

powrót