Kuchnia+ więcej niż gotowanie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Warszawa, 22.09.2016

„Jakubiak – z miłości do lokalności”. Rozkochaj się w polskich smakach z Kuchnią+
Jak powstaje kapusta kiszona z Charsznicy, sok z czarnego bzu, konfitury ...

Warszawa, 04.08.2016

Premiera „365 obiadów Mariety Mareckiej”, czyli rozpoczęcie roku kulinarnego Kuchni+
Kto nie stanął nigdy przed dylematem, co przygotować na obiad, niech ...

Aktualności kulinarne

27 marca 2017

Festiwalu Smaków Food Trucków w Poznaniu

W dniach 26-27 marca zapraszamy na III edycję Festiwalu Smaków Food Trucków w Poznaniu i smaczne powitanie wiosny! W tym roku szykuje się dużo nowości kulinarnych, jak również wiele atrakcji dodatkowych. Co więcej festiwal zmienia swoją lokalizację i w tym roku pojawimy się obok Areny Poznań, w otoczeniu Parku Kasprowicza. Kuchnia+ jest patronem medialnym wydarzenia.

Festiwal Smaków Food Trucków po raz pierwszy odbył się 4 lata temu w Trójmieście, gdzie doczekał się już 8. edycji. Od 2 lat organizowany jest również w Poznaniu, a od 2016 r. w Szczecinie, Toruniu, Bydgoszczy i Olsztynie. Po raz trzeci pojawimy się w Poznaniu.

Na gości czekać będą smaki z różnych stron świata, od dobrze znanych burgerów, domowych zapiekanek, poprzez kuchnię meksykańską, węgierską, włoską aż po dania kuchni tybetańskiej czy też indyjskiej.

Poza różnorodną kuchnią na festiwalu pojawią się atrakcje dodatkowe:

- Strefa pokazów kulinarnych, podczas których dowiemy się m.in. jak w prosty i szybki sposób przygotować w pełni roślinny i pyszny street food w zaciszu domowego ogniska;
- Strefa pokazów sportowych, w tym:
* ZEBRA Fitness - fitness na trampolinach oraz pokaz Slavica Dance,
*Poznański Klub Sportowy Capoeira Camangula - pokazy Capoeiry,
*Tabasco Break Rebels School - pokazy tańca.

- Strefa rekreacji (gry, zabawy, sport);
- Strefa dla dzieci;
- Strefa chilloutu z muzyką

- a to nie wszystko! Będą również pyszne konkursy kulinarne z nagrodami!

Podczas wydarzenia uczestnicy wybiorą najsmaczniejszego food trucka III edycji Festiwalu Smaków Food Trucków w Poznaniu. Finał konkursu w niedzielę na terenie wydarzenia.

Pierwsza lista food trucków: Manufaktura Owoców w Czekoladzie Magic Fruits - szeroka gama owoców w pysznej, belgijskiej czekoladzie. Na festiwalu nie zabraknie ich kultowej propozycji - Jabłka Toffi w belgijskiej czekoladzie.
Cubanos - pyszne i różnorodne kanapki. Gwiazdą menu jest sandwich Cubano pochodzący z Miami, gdzie znajduje się duża kubańska społeczność i znany jest od lat 30tych.
Fresh Donuts - pyszne, amerykańskie donuty, czyli pączki z dziurką. Każdy pączek przygotowywany jest na miejscu i podany na gorąco. Dodatkowo każdy ma możliwość wyboru różnego rodzaju posypek oraz polewy, według własnego uznania i pomysłu.
Karma Guru - odzwierciedla Indie nie tylko z nazwy, ale także w kulturze oraz tempie gotowania. Poznacie ich po pomarańczowo-białych barwach oraz aromacie imbiru, kory cynamonowej i kuminu.
Tsongkha Momo - autentyczna kuchnia tybetańska - pierożki na parze, zupy, sałatki. Na większe imprezy i festiwale przygotowują również coś "ekstra", tj. przekąski tybetańskie "do ręki" czy lody z mango.
Wheel Meal - kuchnia z pogranicza Meksyku i Teksasu. Ich specjalnością jest CHIMICHANGA.
Jack Burger - pierwszoplanowym burgerem w menu jest Jack Burger tzw. FULL WYPAS, w którym znajdziemy 160 g pysznej wołowiny, grillowanej w zależności od preferencji klienta na trzy sposoby: rare, medium rare, well done. Do tego: świeże warzywa, ser cheddar, plaster bekonu oraz odpowiednia ilość oryginalnego sosu BBQ Jacka Danielsa.
Słodka FaBryczka - zajmuje się wypiekaniem i sprzedażą tradycyjnych węgierskich ciastek (tzw. ciastek kominowych - KURTOS KALACS).
Letni Kredens - prawdziwe PASTRAMI, czyli ikona Nowego Jorku. Pastrami powstaje w wyniku 2 tygodniowego procesu z najlepszej wołowiny wg receptur przywiezionych zza oceanu. Letni Kredens serwuje je w postaci klasycznych Rubenów oraz pakuje w sandwiche z nieco zaskakującymi dodatkami.
Balkan Burger - tradycyjne bałkańskie burgery z grilla - Pljeskavica i Cevapcici 100% wołowina. Serwują również burgery z baraniny.
Smoke BBQ - to marynowane , wędzone i powoli pieczone mięsa, podawane w odpowiednim pieczywie, wcześniej starannie grillowanym.
Belgijki - Frytki duże, grube i chrupiące - frytki belgijskie podawane z sosami własnej produkcji.
Kultowe Zapiekanki - to pół metra szczęścia. Świeże pieczywa bez spulchniaczy i konserwantów; farsz pieczarkowy przygotowują sami, a składniki których używają są zawsze świeże i wysokiej jakości.
Nice To Eat You - autorskie kanapki w amerykańskim stylu. W menu doskonałe, rozpływające się w ustach duszone mięsa, niebanalne dodatki własnej produkcji, świeże kiełki i warzywa.

- a to dopiero pierwsza połowa pyszności!
Już teraz planujcie sobie pierwszy weekend wiosny z Festiwalem Smaków! :)
ZAPRASZAMY!!!
Więcej informacji: https://www.facebook.com/events/1282716388486458/

powrót