Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Warszawa, 22.09.2016

„Jakubiak – z miłości do lokalności”. Rozkochaj się w polskich smakach z Kuchnią+
Jak powstaje kapusta kiszona z Charsznicy, sok z czarnego bzu, konfitury ...

Warszawa, 04.08.2016

Premiera „365 obiadów Mariety Mareckiej”, czyli rozpoczęcie roku kulinarnego Kuchni+
Kto nie stanął nigdy przed dylematem, co przygotować na obiad, niech ...

Aktualności kulinarne

10 lutego 2012

Dwumiesięcznik "Polska gotuje" - już w kioskach

Dwumiesięcznik „Polska Gotuje” to pierwszy w Polsce magazyn kulinarny, który powstał dzięki współpracy z licznym gronem rodzimych internautów. Unikalną formułę pismo zawdzięcza przepisom i zdjęciom blogerów i użytkowników serwisu polska-gotuje.pl.

Najnowsze wydanie już na okładce uwodzi czytelników pyszną kolacją z afrodyzjakami. Gruszka w gorzkiej czekoladzie czy schab z brzoskwiniami to doskonała propozycja na walentynkowy wieczór. Amatorzy wołowiny znajdą w „Polska Gotuje” m.in. przepisy na pieczeń z porto czy tatar z brandy. Krzysztof Żołądek, szef kuchni restauracji „Dom Polski” uczy jak wybierać wołowinę do potraw, podpowiada co zrobić, by pieczeń była soczysta i krok po kroku pokazuje jak w pół godziny przygotować kruche zrazy zawijane. A ponieważ to zima i do tego ostatki, nasi autorzy zachęcają do porzucenia wszelkich diet i rozkoszowania się domowymi pączkami i faworkami. Najlepiej w Tłusty Czwartek.

Warto wypróbować również przepis na pralinki domowej roboty, aby przekonać się, że własnoręcznie przygotowane łakocie smakują lepiej od tych ze sklepu. Z myślą o dzieciach zdejmujemy klątwę z kaszy manny i polecamy np. pomarańczową leguminę, którą pokocha każdy niejadek.

Nieodłącznym składnikiem polskiej kuchni jest miód. Maciej Żurek, założyciel Bractwa Pasieczników Wędrownych wyjaśnia, dlaczego warto jeść miód, gdzie w Polsce można kupić najlepszy i dlaczego życie człowieka związane jest z pszczołami.

Nie mogło zabraknąć również bardziej krzepiącej odmiany złotego eliksiru, czyli miodów pitnych. Blogerzy polecają 6 tych tradycyjnie rodzimych napitków, oceniając ich aromat i walory smakowe. Proponujemy odpowiednią oprawę w postaci np. kamionkowych kieliszków, polskich serów dojrzewających oraz dobrze przyprawionych mięsiw.

Kulinarnych inspiracji warto szukać również poza domową kuchnią. Redakcja magazynu podpowie do jakiej restauracji wybrać się na romantyczną kolację, zaś planującym urlopy poleci miasto kochanków czyli Wenecję.

Wspólnie z blogerami redakcja magazynu wertuje i wybiera książki, oraz najpiękniejsze gadżety kulinarne, które mieć musi każdy wielbiciel dobrej kuchni. Informuje o najważniejszych wydarzeniach w świecie kulinarnym. A dzieje się sporo: Kaziuki w Wilnie i na Warmii, Targi Książek Kulinarnych w Paryżu, Euro-Gastro w Warszawie.

„Polska Gotuje” to dowód kreatywności i otwartości Polaków, którzy nie zrywając z tradycją rodzimej kuchni, bawią się nią i definiują ją wciąż na nowo.

powrót