Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Warszawa, 22.09.2016

„Jakubiak – z miłości do lokalności”. Rozkochaj się w polskich smakach z Kuchnią+
Jak powstaje kapusta kiszona z Charsznicy, sok z czarnego bzu, konfitury ...

Warszawa, 04.08.2016

Premiera „365 obiadów Mariety Mareckiej”, czyli rozpoczęcie roku kulinarnego Kuchni+
Kto nie stanął nigdy przed dylematem, co przygotować na obiad, niech ...

Aktualności kulinarne

21 grudnia 2012

ABC wędzenia

Wędzenie doskonale konserwuje i nadaje wyjątkowy aromat wielu mięsnym potrawom i rybom. Z własną wędzarką i niewielkim doświadczeniem grillowania z pokrywą, każdy może przygotować własne, aromatyczne żeberka, pieczeń lub wędliny bez względu na porę roku.

Wędzarka lub grill z pokrywą pozwala na wielogodzinne wędzenie mięsa na gorąco w temperaturze do 150OC. Osiągnięcie takiej temperatury na ruszcie jest dość łatwe nawet w okresie zimowym. Wędzarka Weber® Smoky Mountain składa się z metalowego i pokrytego emalią porcelanową cylindra podzielonego na 3 części. W dolnej części spala się węgiel drzewny lub brykiet. Nad żarem znajduje się misa z wodą. Do niej skapuje tłuszcz z wędzonych składników. Poza tym woda pozwala na utrzymanie niskiej temperatury wewnątrz kotła i zapobiega wysuszeniu składników. Mięso lub rybę przeznaczone do wędzenia układa się na jednym z dwóch rusztów umieszczonych w górnej części wędzarki.

Zaczynamy wędzenie dopiero jak brykiet jest już dobrze rozżarzony, na co wskazuje delikatny szary nalot. Już na początku wędzenia warto do brykietu dodać kawałki twardego drewna, co zapewnia potrawom pożądany aromat. Mięso najlepiej wchłania aromaty, kiedy jest surowe.

Drewienka

Do wędzenia doskonale nadaje się drewno twarde, takie, które nie zawiera dużo żywicy. Najlepsze jest drewno dębu, orzesznika (hikory) oraz jadłoszynu. To ostatnie ma najmocniejszy zapach, dlatego należy stosować je oszczędnie. Generalnie powinno się uważać z dozowaniem drewna, by jego zapach nie zdominował potrawy. Przed ułożeniem na rozżarzony brykiet, drewienka muszą być moczone w wodzie przez min. godzinę.

Regulacja temperatury

W górnej i dolnej części wędzarki znajdują się wywietrzniki. Całkowite otwarcie wywietrznika górnego pozwala dymowi wydobyć się na zewnątrz, podczas gdy wywietrznik dolny służy głównie do regulacji temperatury wewnątrz. Im mniej powietrza dostaje się do środka, tym temperatura jest niższa. Temperatura w wędzarce napełnionej u dołu żarzącym się węglem Premium Long Lasting i przy prawie pełnej misie wody powinna utrzymywać się na poziomie 110-120 OC przez ponad 4 – 6 godzin. Temperatura taka jest idealna dla żeberek, wieprzowych, indyka oraz pieczeni z antrykotu.

Podczas wędzenia trwającego ponad 6 godzin, konieczne będzie dołożenie brykietu. Warto do tego wykorzystać rozpalacz (Rapid Fire), po to, by do wędzarki trafiły już rozżarzone kostki brykietu. W trakcie ich rozpalania uwalnia się aromat, który niekoniecznie chcemy czuć w wędzonych potrawach. Brykiet możemy dołożyć przez specjalne aluminiowe drzwiczki z boku wędzarki Weber® Smoky Mountain.

Akademia Grillowania to warsztaty kulinarne i materiały edukacyjne, które są przygotowywane w oparciu o ponad 60 letnie doświadczenie firmy Weber-Stephen w temacie grillowania i we współpracy z mistrzami rusztu takimi jak: Jamie Purviance oraz Johann Lafer.

Marka Weber-Stephen powstała w Stanach Zjednoczonych w 1952 r. Założycielem był George A. Stephen Sr, który pracując w zakładach Weber Brothers Metal Works stworzył pierwszy model grilla kulistego, zamkniętego pokrywą. Do dziś produkcja grilli Weber odbywa się wyłącznie na terenie USA. Obecnie Weber jest liderem na światowym rynku w segmencie sprzętu do grilla. Dystrybucja grilli Weber w Polsce od 2008 r. odbywa się poprzez firmę Weber-Stephen Polska Sp. z o.o. Produkty są dostępne w centrach ogrodniczych, hipermarketach budowlanych Castorama, Leroy Merlin, Obi, Praktiker i Makro.

Więcej informacji na www.weber.com oraz:


ComPress S.A.
Mariusz Kulikowski
Ul. Tytoniowa 20, Warszawa 04-228
Tel. kom. 691 360 576
E-mail: [email protected]

powrót