Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Warszawa, 22.09.2016

„Jakubiak – z miłości do lokalności”. Rozkochaj się w polskich smakach z Kuchnią+
Jak powstaje kapusta kiszona z Charsznicy, sok z czarnego bzu, konfitury ...

Warszawa, 04.08.2016

Premiera „365 obiadów Mariety Mareckiej”, czyli rozpoczęcie roku kulinarnego Kuchni+
Kto nie stanął nigdy przed dylematem, co przygotować na obiad, niech ...

Aktualności kulinarne

Łódź,20 stycznia 2015

5. edycja Łódź Street Food Festival

W dniach 24-25 stycznia br. odbędzie się kolejna odsłona Łódź Street Food Festival. Do tej pory Festiwal trwał jeden dzień, jednak ze względu na ogromne zainteresowanie imprezą organizatorzy postanowili zaprosić Łodzian na Piotrkowską 217 na dwa dni. Niezmieniona pozostanie jednak formuła - w jednym miejscu spotkają się najlepsi lokalni restauratorzy oraz food trucki z całej Polski. W menu wszystkich wystawców znajdą się specjalne dania ?Food Boutique? w cenie 5 zł. Kuchnia+ jest patronem medialnym Festiwalu.

Rok Festiwalu
Po roku od pierwszej edycji Łódź Street Food Festival organizatorzy znów zapraszają Łodzian do spędzenia popołudnia na Piotrkowskiej 217. Tym razem po raz pierwszy najlepszych dań kuchni ulicznej z całego świata będzie można spróbować nie tylko w niedzielę, ale przez cały weekend - w sobotę w godz. 11-19, w niedzielę 10-18. "Zbliżająca się edycja zamknie pierwszy rok funkcjonowania ŁSFF w naszym mieście i rozpocznie kolejny. Do wydłużenia czasu trwania wydarzenia skłoniła nas jego rosnąca popularność. To naturalna ewolucja, która odpowiada na potrzeby mieszkańców. Łodzianie kochają street food, potwierdza to sukces każdej kolejnej edycji" - mówi Radosław Szwugier, koordynator projektu Piotrkowska 217 z firmy OKAM Capital.

Menu dla każdego

W ciągu poprzednich czterech edycji ŁSFF na terenie hali i podwórka przy Piotrkowskiej 217 można było spróbować przysmaków serwowanych przez 75 restauracji i 46 food trucków. Styczniowe menu festiwalowe z pewnością zaspokoi oczekiwania wszystkich miłośników street foodu. Wśród wystawców znajdą się reprezentanci kuchni włoskiej, węgierskiej, indyjskiej, ukraińskiej, etiopskiej i amerykańskiej, dobrze wszystkim znani z poprzednich edycji. Nie zabraknie też nowości. W sobotę i niedzielę na Piotrkowskiej 217, po raz pierwszy będzie można spróbować m.in. ślimaków czy kawioru. Pojawi się także stoisko z pieczonymi kasztanami i food truck serwujący specjały kuchni tybetańskiej. Oferta Festiwalu cały czas się powiększa, aby poszerzać kulinarne horyzonty Łodzian i udowadniać, że można zjeść szybko i dobrze. "Naszym celem jest pokazanie, że jedzenie poza domem nie musi być nudne i niezdrowe. Posiłki serwowane przez naszych wystawców są przygotowane zawsze ze świeżych produktów i jakością nie ustępują tym przygotowywanym w domu." - mówi Anna Plocek z agencji interaktywnej The Program - współorganizatora Festiwalu. "Dodatkowo jest to wyśmienita okazja, aby spróbować czegoś naprawdę innego, całkowicie nam do tej pory nieznanego" - dodaje.

Dania degustacyjne
Aby umożliwić odwiedzającym Festiwal spróbowanie kilku przysmaków za jednym razem, organizatorzy po raz kolejny wprowadzili obowiązek przygotowania przez każdego wystawcę specjalnego dania degustacyjnego, czyli tzw. porcji Food Boutique, której cena nie przekracza 5 zł. Dania te zostaną przygotowane specjalnie na Łódź Street Food Festival, więc z pewnością znajdą się wśród nich wyjątkowe propozycje przekąsek, które zaostrzą apetyt odwiedzających.

Organizatorami Festiwalu są: spółka Okam, właściciel zabudowań Piotrkowskiej 217, oraz agencja interaktywna The Program. Więcej informacji dotyczących Łódź Street Food Festival znajduje się na www.facebook.com/piotrkowska217

Piotrkowska 217
Pofabryczny kompleks Piotrkowskiej 217 to niegdyś bardzo prężnie działająca fabryka maszyn, którą w 1866 roku założył niemiecki emigrant z Czech - Józef John. Obecnie właścicielem terenu jest spółka Okam, która tworzy w tym miejscu Łódzką Strefę Kreatywną, czyli centrum rozwoju dla młodych, kreatywnych biznesów. Inicjatywie towarzyszy nowo powstający Food Boutique - pierwszy w Polsce całoroczny targ z unikatową żywnością. Oprócz Łódź Street Food Festival na terenie Piotrkowskiej 217 w marcu br. zorganizowano pierwszą edycją Łódź Street Fashion Festival.

powrót