3-gwiazdkowy szef kuchni gotował na Gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej

8 lutego 2017

Pierre Gagnaire, jeden z najbardziej utytułowanych szefów kuchni na świecie, zdobywca 3 gwiazdek Michelin, wraz z Andreą Camastrą, zdobywcą 1 gwiazdki Michelin, szefem warszawskiej restauracji Senses oraz Maciejem Majewskim, szefem kuchni La Brasserie Moderne, przygotowali wyjątkową kolację dla gości Gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej (CCIFP). Gala odbyła się 3 lutego w hotelu Sofitel Warsaw Victoria. Kuchnia+ objęła wydarzenie patronatem medialnym.

Podobnie jak w ubiegłych latach Gala CCIFP zgromadziła ponad 500 osób ze świata polsko-francuskiego biznesu, polityki, kultury oraz mediów. Tegoroczna uroczystość, była nie tylko doskonałą okazją do nawiązania wartościowych kontaktów, ale przede wszystkim przyniosła niezapomniane doznania smakowe. Wyjątkowe menu, łączące w sobie polską i francuską tradycję kulinarną, zostało stworzone przez trzech znakomitych szefów kuchni: Pierre'a Gagnaire'a, Andreę Camastrę oraz Macieja Majewskiego. Partnerem diamentowym Gali CCIFP była firma Auchan Retail Polska, a partnerem złotym Michelin Polska, wydawca słynnych przewodników kulinarnych, które przyznają gwiazdki najlepszym restauracjom na świecie.

Pierre Gagnaire to jeden z najwybitniejszych szefów kuchni globu, mający pod swymi skrzydłami 13 restauracji na różnych kontynentach, które posiadają w sumie 13 gwiazdek Michelin. W 2015 roku został wybrany przez magazyn Le Chef najlepszym szefem kuchni na świecie, na podstawie głosów oddanych przez kucharzy posiadających 2 lub 3 gwiazdki Michelin. Na Gali CCIFP mistrz Gagnaire zaserwował gościom brandadę oraz lekko solony filet z dorsza wraz z sałatką z kapusty z ziarnami gorczycy na delikatnym dyniowym kremie.

Andrea Camastra jest szefem kuchni i współwłaścicielem restauracji Senses znajdującej się na liście The Diners Club 50 Best Discovery Series oraz oznaczonej 1 gwiazdką Michelin w 2016, jako jedna z dwóch restauracji w Polsce. Dla gości Gali przygotował porowo-ziemniaczane consommé z krabem królewskim, wędzonym policzkiem wieprzowym oraz gnocchi, a także gazpacho z buraków, espumę z koziego sera i żurawinowy sorbet.

Maciej Majewski od 2014 roku jest szefem kuchni warszawskiej restauracji La Brasserie Moderne, którą tworzył od podstaw. Stylem gotowania, w którym się spełnia, jest kuchnia polsko - francuska w wydaniu modern, bazująca na najlepszej jakości sezonowych składnikach. Daniem przyrządzonym przez Macieja Majewskiego na Gali był tatar z alpejskiej wołowiny, kuleczki foie gras zmrożone ciekłym azotem w płatkach sosu winegret. Wraz z Andreą Camastrą przygotował również deser - tartę jabłkową w zupełnie nowej odsłonie.

Gwiazdki Michelin to najwyższe wyróżnienie kulinarne na świecie. Restauracja może zdobyć od 1 do 3 gwiazdek Michelin, gdzie jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację, dwie to rewelacyjna kuchnia, a trzy to wyjątkowa kuchnia warta odwiedzenia. W Polsce są dwie restauracje wyróżnione gwiazdkami Michelin - Atelier Amaro (od 2013 roku) i Senses (od 2016 roku). Już sama obecność w Czerwonym Przewodniku Michelin jest wielkim sukcesem. W ostatnim wydaniu ? z 2016 roku w Przewodniku znalazły się 52 polskie restauracje - 28 lokali z Warszawy i 24 z Krakowa. Czerwony Przewodnik Michelin jest aktualizowany i wydawany raz w roku. Najnowsze wydanie ukaże się już 9 marca.

Gala CCIFP jest jednym z najważniejszych, dorocznych wydarzeń organizowanych przez Francusko-Polską Izbę Gospodarczą, która zrzesza blisko 460 polskich i francuskich firm. Warto pamiętać, że Francja jest jednym z największych inwestorów zagranicznych w naszym kraju, a skumulowana wartość francuskich inwestycji wynosi blisko 18 mld euro, co przekłada się na ćwierć miliona stworzonych miejsc pracy. Gala jest zatem doskonałym momentem do promocji Francji w Polsce i nawiązywania relacji pomiędzy polskimi i francuskimi przedsiębiorcami.

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

Festiwal Feta we Wrocławiu

7 i 8 marca, w klimatycznej, zabytkowej Zajezdni Dąbie, odbędzie się druga edycja Wrocławskiej Fety - Festiwalu Piwa, Wina i Sera. Ponownie jak rok te...

Czytaj więcej

Wielka Uczta Warszawska powraca!

Wielka Uczta to nowy sposób na odkrywanie smaków, poszukiwanie kulinarnych uniesień i zaspokajanie apetytów! Wielosmakowa uczta połączona z kulinarnym...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA