Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Warszawa, 22.09.2016

„Jakubiak – z miłości do lokalności”. Rozkochaj się w polskich smakach z Kuchnią+
Jak powstaje kapusta kiszona z Charsznicy, sok z czarnego bzu, konfitury ...

Warszawa, 04.08.2016

Premiera „365 obiadów Mariety Mareckiej”, czyli rozpoczęcie roku kulinarnego Kuchni+
Kto nie stanął nigdy przed dylematem, co przygotować na obiad, niech ...

Aktualności kulinarne

Warszawa,2 września 2013

250 osób smakowało design z kuchnią+, DOMO+ i Internity

Blisko 250 osób odwiedziło w czwartek 29 sierpnia drugie spotkanie w ramach organizowanego przez kuchnię+, DOMO+ i Internity cyklu "Posmakuj design". W letniej aurze uczestnicy obejrzeli pokaz przygotowywania japońskich potraw przez Alicję i Alana Thanów, spróbowali specjałów z kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni i wysłuchali prezentacji projektantki wnętrz Doroty Szelągowskiej z DOMO+. Na koniec goście obejrzeli dokument "Jiro śni o sushi" o jednym z najlepszych mistrzów sushi na świecie.

Na skwerze pomiędzy Instytutem Mechaniki Precyzyjnej a Defabryką, przy ul. Duchnickej 3 na warszawskim Żoliborzu odbyło się już drugie spotkanie z cyklu "Posmakuj design". Jego ideą jest promocja świadomego designu - zarówno w sztuce użytkowej jak i gotowaniu. Tym razem tematem przewodnim wydarzenia była woda i jej znaczenie w kuchni oraz wystroju wnętrz. Uczestniczyło w nim blisko ćwierć tysiąca osób, których przyciągnęły różnorodne atrakcje.

Alicja i Alan Thanowie, prowadzący restaurację Izumi Sushi zaprezentowali uczestnikom sposób przygotowania japońskich dań, których następnie można było skosztować, w tym ryżowe kanapki z wodorostami Nori i łososiem, rożki z kawiorem i łososiem oraz gunkan-maki. Po pokazie głos zabrała Dorota Szelągowska znana widzom DOMO+ m.in. z programu "Dach nad gwiazdami". Projektantka opowiedziała o wodzie jako kwintesencji relaksu w designie użytkowym. Na koniec organizatorzy zaprosili na film "Jiro śni o sushi", dokument o jednym z najlepszych i najdroższych sushi masterów na świecie. Wśród innych atrakcji znalazły się: degustacja wina i piwa, ręcznie przygotowywane koszulki oraz warsztaty dla najmłodszych miłośników sztuki kulinariów i sztuki użytkowej.

Poprzednie, lipcowe spotkanie, którego motywem przewodnim był ogień, zgromadziło blisko 200 osób. Kolejna impreza z cyklu "Posmakuj design" odbędzie się 26 września.

powrót