blog ekspercki >>

Adam Chrząstowski

Adam w sieci: patenty i triki

Jak przyrządzić dobry rosół? >>

Ja do rosołu wkładam kurę i szponder wołowy...


tagi >>

ciasta gotowanie kuchnia wietnamska kuchnia włoska makaron pieczenie potrawy produkty ekologiczne smażenie

blog >>

Jak upiec idealną szynkę? Jak sprawić, aby szynka pieczona w piekarniku była bardziej soczysta i znacznie różniła się od pieczonego schabu.

Data: 2011-12-30
Tagi: pieczenie

Szynka (noga), jest od schabu o tyle ciekawszym elementem wieprzowiny, że jest to mięsień, który pracuje dużo więcej niż mięśnie grzbietowe. Jest bardziej poprzerastana kolagenem i obłożona tłuszczem. Dzięki temu podczas...

Szynka (noga), jest od schabu o tyle ciekawszym elementem wieprzowiny, że jest to mięsień, który pracuje dużo więcej niż mięśnie grzbietowe. Jest bardziej poprzerastana kolagenem i obłożona tłuszczem. Dzięki temu podczas długiej obróbki cieplnej (jaką w tym przypadku może być pieczenie) zachowuje swą soczystośc i nie wysusza się jak schab. Bez wcześniejszego peklowania, spokojnie mogę polecić długie pieczenie np. w temp. 110 st C licząc jakieś 1 godz. 45 minut na kilogram mięsa, np. w miodowo-korzennej glazurze. Tutaj jeden trik, jeśli mięso nie było wcześniej mrożone to możemy je piec bez wcześniejszego opiekania (zamykania porów), jeśli nie mamy tej pewności to polecam wcześniejsze opieczenie w nagrzanym piekarniku o temp. 220 st. C przez 15 minut.

Odsłon 56690

Kategoria: mięsa

komentarze

#marcelina

30.09.2012 10:42

.....bardzo mi sie podoba opis, wszystko szczegolowo,ja mam szynke z zamrazarki to bede sobie piekla powolutku ,oblozylam wczoraj wieczorem wszystkimi mozliwymi przyprawami jakie uzywamy do wieprzowiny ,teraz jade do sklepu po boczek ,bo moja szyna jest chudziutenka.....pozdrawiam ,dziekuje a stronke zapisuje na stale do moich ulubionych i bede korzystac

Nejt

29.01.2012 20:03

No wyszło pięknie. Trochę bałem się tak niskiej temperatury, ale udało się - jest soczysta. Przed wlozeniem do piekarnika zamknąłem pory podsmażając przez chwilę mięso na rozgrzanej lekko skoropionej oliwą patelni. Ps. szynkę peklowałem przez 4 dni w niskiej temp. Pozdrawiam i dziekuję za podpowiedź.

#taura

3.01.2012 18:19

dziekuję za poradę :)

Wszystkich komentarzy: 3

skomentuj wpis

Notice: Undefined index: H_nick in /storage/cyfraplus/virtual/kuchniaplus.pl/local/tpl_cr/e2be93f66068c6d1fb006d6d69e22cc211e42bf4.db.full.tpl.cache.php on line 214 Notice: Undefined index: H_nick_id in /storage/cyfraplus/virtual/kuchniaplus.pl/local/tpl_cr/e2be93f66068c6d1fb006d6d69e22cc211e42bf4.db.full.tpl.cache.php on line 216

ostatnie wpisy

Jak przyrządzić dobry rosół?

ikona dataData: 2012-03-14
ikona tagTagi: potrawy
ikona komentarzekomentarzy: 8

Ja do rosołu wkładam kurę i szponder wołowy (najlepiej z kostką), dodaję zimną wodę dobrej jakości (to ważne) oraz opaloną cebulę, marchew, pora i korzeń pietruszki, korzeń selera, kawałek kapusty włoskiej. Zaczynam...

Najlepszy sposób na śledzie

ikona dataData: 2012-03-09
ikona tagTagi: potrawy
ikona komentarzekomentarzy: 1

Najbardziej lubię prawdziwe holenderskie Matjasy. Jest to młody śledź łowiony przed pierwszym tarłem więc jeszcze sam w sobie naturalnie tłusty. Jest marynowany w lekkiej solance, więc nie trzeba go odmaczać, tylko...

Czym zastąpić w daniach solonego dorsza Baccalau?

ikona dataData: 2012-02-20
ikona tagTagi:
ikona komentarzekomentarzy: 2

Raczej trudno zastąpić ten produkt, gdyż zasolone mięso ryby, podczas suszenia dojrzewa i nabiera specyficznego aromatu. Byłem świadkiem prób zastąpienia sztokfisza świeżym dorszem zamarynowanym w oliwie z dodatkiem...

Sprawdzone sosy do pieczeni

ikona dataData: 2012-02-20
ikona tagTagi:
ikona komentarzekomentarzy: 0

Osobiście wolę do pieczeni tak zwane sosy własne, co oznacza sos powstały na bazie wytopionego i zapieczonego smaku z pieczonego mięsa. Brytfannę po pieczeniu deglasuje się (czyli podlewa płynem w celu odklejenia smaku...