blog ekspercki >>

Adam Chrząstowski

Adam w sieci: patenty i triki

Jak przyrządzić dobry rosół? >>

Ja do rosołu wkładam kurę i szponder wołowy...


tagi >>

ciasta gotowanie kuchnia wietnamska kuchnia włoska makaron pieczenie potrawy produkty ekologiczne smażenie

blog >>

Jak przyrządzić dobry rosół?

Data: 2012-03-14
Tagi: potrawy

Ja do rosołu wkładam kurę i szponder wołowy (najlepiej z kostką), dodaję zimną wodę dobrej jakości (to ważne) oraz opaloną cebulę, marchew, pora i korzeń pietruszki, korzeń selera, kawałek kapusty włoskiej. Zaczynam...

Ja do rosołu wkładam kurę i szponder wołowy (najlepiej z kostką), dodaję zimną wodę dobrej jakości (to ważne) oraz opaloną cebulę, marchew, pora i korzeń pietruszki, korzeń selera, kawałek kapusty włoskiej. Zaczynam gotować od zimnej wody wg zasady, że jeśli chcemy aby mięso oddało swój smak wywarowi to gotujemy od zimnej wody, jeśli chcemy zachować aromat w mięsie (np. sztuka mięsa) to wrzucamy mięso do wrzątku. Gotuję na bardzo wolnym ogniu, zbierając szumowiny. Po godzinie gotowania wyjmuję marchew, cebulę i kapustę, aby rosół nie był zbyt słodki i dodaję przyprawy pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. W sezonie dodaję też świeżego lubczyku (ale nie dużo). Pod koniec gotowania płyn, który wyparował uzupełniam lodowatą wodą. Jest to sposób na sklarowanie rosołu jeśli jest mętny. Ponownie zagotowuję i dopiero w tym momencie solę. Rosół jest gotowy gdy kolagen zawarty w mięsie się rozklei (mięso rozpada się na włókna).

Odsłon 12058

Kategoria: zupy

komentarze

edaineld

25.04.2014 10:12

Ja w kuchni stosuje od całkiem nie dawana olej rydzowy http://naturobranie.pl/pl/p/Olej-z-lnianki-rydzowy-250ml-ZIELONY-NURT/1680 przeważnie do sałatek, jest idealny

liliana771

15.02.2013 16:07

Ja do rosołu dodaję jeszcze jednego małego buraka. Wiem że większość może to zdziwić ale polecam do wypróbowania. kulinarnezycie.blogspot.com

#Nalewka

16.01.2013 23:22

Do rosołu dodaję zawsze kilka ziarenek jałowca, szczyptę kurkumy i plasterek buraka. Burak tylko na kilka minut, żeby oddał kolor rosołowi, zapewniam, że od plasterka nie zrobi się barszcz, a tylko nieco się zezłoci. Z mięsa robię pasztety, pierogi, naleśniki i paszteciki w cieście. mancol68, zapewniam, że w mięsie z rosołu jest jeszcze wystarczająco dużo dobrego, żeby móc je wykorzystać do kolejnej potrawy.

mancol68

9.05.2012 22:06

Mam pytanie. Czy mięso które oddało wywarowi wszystko co najlepsze,nadaje się jeszcze go czegoś? Myślę np. o pierogach, krokietach, pasztecikach lub pasztecie. Bardzo proszę o odpowiedź lub informację, co Pan robi z takim mięsem. Dzięki.

#chefwoinskacom

29.04.2012 17:46

a można troche inczej, też rosól. http://www.polishupdate.com/pikantna-zupa-meksykanska/

jacobs

23.04.2012 16:29

prawdziwy rosół to im dłużej tym lepiej .

#Agata

22.04.2012 12:28

Nie jestem Panem Adamem, ale nie sadze zeby mozna bylo rosol spieprzyc w ten sposob :)

mancol68

18.03.2012 17:02

Panie Adamie. Proszę napisać czy można spieprzyć rosół przez zbyt długie gotowanie? Tzn. popsuć.

Wszystkich komentarzy: 8

skomentuj wpis

Notice: Undefined index: H_nick in /storage/cyfraplus/virtual/kuchniaplus.pl/local/tpl_cr/e2be93f66068c6d1fb006d6d69e22cc211e42bf4.db.full.tpl.cache.php on line 214 Notice: Undefined index: H_nick_id in /storage/cyfraplus/virtual/kuchniaplus.pl/local/tpl_cr/e2be93f66068c6d1fb006d6d69e22cc211e42bf4.db.full.tpl.cache.php on line 216

ostatnie wpisy

Najlepszy sposób na śledzie

ikona dataData: 2012-03-09
ikona tagTagi: potrawy
ikona komentarzekomentarzy: 1

Najbardziej lubię prawdziwe holenderskie Matjasy. Jest to młody śledź łowiony przed pierwszym tarłem więc jeszcze sam w sobie naturalnie tłusty. Jest marynowany w lekkiej solance, więc nie trzeba go odmaczać, tylko...

Czym zastąpić w daniach solonego dorsza Baccalau?

ikona dataData: 2012-02-20
ikona tagTagi:
ikona komentarzekomentarzy: 2

Raczej trudno zastąpić ten produkt, gdyż zasolone mięso ryby, podczas suszenia dojrzewa i nabiera specyficznego aromatu. Byłem świadkiem prób zastąpienia sztokfisza świeżym dorszem zamarynowanym w oliwie z dodatkiem...

Sprawdzone sosy do pieczeni

ikona dataData: 2012-02-20
ikona tagTagi:
ikona komentarzekomentarzy: 0

Osobiście wolę do pieczeni tak zwane sosy własne, co oznacza sos powstały na bazie wytopionego i zapieczonego smaku z pieczonego mięsa. Brytfannę po pieczeniu deglasuje się (czyli podlewa płynem w celu odklejenia smaku...

Jak usmażyć pączki nie używając smalcu tak, aby były równie smaczne?

ikona dataData: 2012-02-14
ikona tagTagi: potrawy
ikona komentarzekomentarzy: 1

W tym przypadku do smażenia pączków, polecam masło klarowane. Można zrobić je samemu, lecz jest już dostępne w polskiej produkcji i nie ma konieczności kupowania importowanego gee. Moim zdaniem takie pączki są...