#AKCJAIMPROWIZACJA Akcja Improwizacja LURPAK

przepisy kuchnia+ food film fest

opis filmu

Jiro śni o sushi

(Jiro Dreams of Sushi)
film dokumentalny, 83’, prod. USA/Japonia (Sushi Movie, LLC), 2011
reż. David Gelb

85-letni Jiro Ono opanował sztukę robienia sushi do perfekcji. Jego restauracja Sukiyabashi to niekwestionowany fenomen Tokio. Mimo, iż znajduje się w podziemiach biurowca i posiada tylko dziesięć miejsc siedzących, otrzymała prestiżowe 3 gwiazdki Michelin, a Jiro został (?) najstarszym trzygwiazdkowym szefem kuchni na świecie.

Jiro Ono jest jednym z najsławniejszych mistrzów sushi na świecie. Przygotowywaniem sushi zajmuje się przez niemal całe swoje życie. Od ponad 40 lat prowadzi słynny tokijski lokal Sukiyabashi. Pomimo sędziwego wieku czuwa nad wszystkim, co dzieje się w restauracji. Pracuje od świtu aż do późnej nocy. Dokładnie sprawdza każdy kawałek ryby serwowany gościom, nieustannie szkoli swoich pracowników oraz dba o niepowtarzalną atmosferę, jaka panuje w Sukiyabashi. Smakosze sushi z całego świata zabiegają o jego dania i są gotowi zapłacić niemałe kwoty za kulinarną rozkosz, jaką oferuje Jiro. Twórcy dokumentu towarzyszą mistrzowi i jego pracownikom w codziennych obowiązkach. Ukazują precyzyjny proces dobierania składników i tworzenia dań, które przypominają małe dzieła sztuki. „Jiro śni o sushi” to opowieść o pasji, ambicji, ciężkiej pracy, która gwarantuje sukces w kulinarnym świecie, ale także o skomplikowanych stosunkach między ojcem perfekcjonistą i jego synami. Najstarszy syn Yoshikazu jest spadkobiercą imperium sushi, ale Jiro nie kwapi się do przejścia na emeryturę lub zrzeczenia się któregokolwiek ze swoich obowiązków. Żyjąc w cieniu sławnego ojca i będąc nieustannie krytykowanym Yoshikazu nie jest w stanie w pełni zaprezentować drzemiącego w nim potencjału. Jednak jako posłuszny syn odsuwa własne ambicje na drugi plan. Okazuje ojcu szacunek i jest dumny, że może uczyć się od prawdziwego mistrza.

Żyj tak, jakbyś robił sushi - czytaj więcej na blogu filmowym CANAL+