SPRÓBU ZOBACZYĆ 21-23.11.14

IDEA

Kuchnia+ Food Film Fest

Kuchnia+ Food Film Fest to wyjątkowy przegląd filmowy prezentujący produkcje poświęcone gotowaniu, sztuce kulinarnej i społecznemu znaczeniu jedzenia. Jego organizatorem jest Kuchnia+, autorski kanał platformy nc+.

Ideą przeglądu jest przybliżenie widzom świata kulinariów i jego kulis. W tym roku impreza odbędzie się w aż pięciu miastach: Warszawie, Poznaniu, Gdańsku, Wrocławiu i Krakowie. Program festiwalu dla wszystkich miast jest wspólny. Składa się na niego 13 filmów i wiele wydarzeń dodatkowych - warsztatów, spotkań z twórcami i ekspertami kulinariów oraz spotkań przy stole. Pokazom w kinach towarzyszą poczęstunki związane z tematyką filmów.


ZOBACZ SPOT


PROGRAM

Warszawa / Poznań / Gdańsk / Wrocław / Kraków

Dzień 1
Piątek 21/11/2014

SPOŁECZEŃSTWO


BILETY

Gdzie kupisz bilet?

WARSZAWA

Pokazy filmowe - 18 zł - 21-23 listopada

Warsztaty kulinarne – 20 zł – 22 listopada, 11:00

Śniadanie Filmowe – 35 zł – 23 listopada, 11:00

Kolacja Filmowa – 168 zł – 22 listopada, 21:45

POZNAŃ

Pokazy filmowe - 18 zł - 21-23 listopada

Warsztaty kulinarne – 20 zł – 22 listopada, 11:00

  • Punkty informacyjne Starego Browaru, ul. Półwiejska 42

Śniadanie Filmowe – 35 zł – 23 listopada, 11:00

  • Punkty informacyjne Starego Browaru, ul. Półwiejska 42

Kolacja Filmowa – 168 zł – 22 listopada, 21:45

  • Punkty informacyjne Starego Browaru, ul. Półwiejska 42

GDAŃSK

Pokazy filmowe - 18 zł - 21-23 listopada

  • KinoPort Centrum Edukacji Artystycznej, Strajku Dokerów 5 (tylko w dniu seansu)
  • Portal eBilet.pl

Warsztaty kulinarne – 20 zł – 22 listopada, 11:00

Śniadanie Filmowe – 35 zł – 23 listopada, 11:00

Kolacja Filmowa – 118 zł – 22 listopada, 21:45

WROCŁAW

Pokazy filmowe - 18 zł - 21-23 listopada

  • Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21
  • Na portalu: www.kinonh.pl

Warsztaty kulinarne – 20 zł – 22 listopada, 11:00

  • Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21
  • Na portalu: www.kinonh.pl

Śniadanie Filmowe – 35 zł – 23 listopada, 11:00

  • Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21
  • Na portalu: www.kinonh.pl

Kolacja Filmowa – 118 zł – 22 listopada, 21:45

  • Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21
  • Na portalu: www.kinonh.pl

KRAKÓW

Pokazy filmowe - 18 zł - 21-23 listopada

  • Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha, ul. M. Konopnickiej 26 (tylko w dniu pokazu od godz. 14)
  • Hummusiji Amamamusi (ul. Augustiańska 3)
  • Portal eBilet.pl

Warsztaty kulinarne – 30 zł – 22 listopada, 11:00

Śniadanie Filmowe – 35 zł – 23 listopada, 11:00

  • Hummusiji Amamamusi (ul. Augustiańska 3)
  • Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha, ul. M. Konopnickiej 26 (tylko w dniu pokazu od godz. 14)
  • Portal eBilet.pl

Kolacja Filmowa – 118 zł – 22 listopada, 21:45

  • Restauracja Biała Róża (ul. Straszewskiego 16, tel. 12 421 51 90)
  • Portal eBilet.pl

GOŚCIE PRZEGLĄDU

PERE SOLÉS BAHÍ

PERE SOLES

Reżyser filmu „El Celler de Can Roca - za kulisami najlepszej restauracji świata”

Ma tytuł doktorski. Ukończył scenopisarstwo w Barcelonie i produkcję filmową w Gironie.

W jego portfolio znajdują się zarówno filmy fabularne, jak i dokumenty oraz wideoklipy. Napisał również kilka sztuk teatralnych i scenariuszy filmowych. Jest współwłaścicielem firmy producenckiej DDM Visual.

Zamknij
ALESSANDRO PORCELLI

ALESSANDRO PORCELLI

Twórca projektu „Cook it Raw”

Włoski szef kuchni, który wraz z René Redzepim tworzył słynną restaurację „Noma”.

Jest jednym z pomysłodawców i twórców serii spotkań „Cook it Raw”. Celem projektu jest zbliżenie się do natury w kuchni, propagowanie gotowania ze składników, które można zdobyć samemu i przy jak najmniejszym udziale nowoczesnych technologii. W 2013 roku wydarzenie zagościło w Charleston w Południowej Karolinie.

Zamknij
IAN CHENEY

IAN CHENEY

Reżyser filmu „Na tropach generała Tso”

Producent i reżyser mający na swoim koncie m.in. nominację do Emmy za film „The City Dark”.

Ukończył Uniwersytet Yale. W jego filmografii można wyróżnić „King Corn” (2007), „The Greening of Southie” (2008), „The City Dark” (2011), „The Melungeons” (2012) oraz „Truck Farm”, który można było zobaczyć podczas 3. Kuchnia+ Food Film Fest. Obecnie jest Knight Fellow w MIT Cambridge.

Zamknij
ERIN BARNETT

ERIN BARNETT

Współtwórczyni filmu „Food Chain$. Rolnik czy niewolnik?”

Erin Barnett to redaktor z niezwykłym zacięciem do przeobrażenia tematów społecznych w przekonujące historie.

W przeszłości zajmowała się takimi tematami jak sprawiedliwość społeczna czy biografie znanych osób. Jej pierwszy pełnometrażowy film dokumentalny „Food Chain$. Rolnik czy niewolnik?” został wybrany jako Oficjalna Selekcja na festiwalu w Berlinie i na Tribeca Film Festival.

Zamknij
ERIN BARNETT

ERIN BARNETT

Współtwórczyni filmu „Food Chain$. Rolnik czy niewolnik?”
 

Redaktorka z zacięciem do przeobrażania tematów społecznych w intrygujące historie.

ALESSANDRO PORCELLI

ALESSANDRO PORCELLI

Twórca projektu „Cook it Raw”

 

Włoski szef kuchni, który wraz z René Redzepim tworzył słynną restaurację „Noma”.

IAN CHENEY

IAN CHENEY

Reżyser filmu „Na tropach generała Tso”
 

Producent i reżyser mający na swoim koncie m.in. nominację do Emmy za film „The City Dark”.

PERE SOLÉS BAHÍ

PERE SOLES

Reżyser filmu „El Celler de Can Roca - za kulisami najlepszej restauracji świata”

Ma tytuł doktorski. Ukończył scenopisarstwo w Barcelonie i produkcję filmową w Gironie.

KOMUNIKATY

Zamknij

6. Kuchnia+ Food Film Fest zaprasza do pięciu miast

W piątek, 21 listopada wystartuje 6. Kuchnia+ Food Film Fest, organizowany przez stację kulinarną Kuchnia+. Po raz pierwszy w historii przegląd zagości w aż pięciu miastach.

Tegoroczny 6. Kuchnia+ Food Film Fest odbędzie się w dniach 21-23 listopada jednocześnie w warszawskim Kinie Kultura, poznańskim Starym Browarze, wrocławskim Kinie Nowe Horyzonty i gdańskim Kinoporcie, a w tym roku, po raz pierwszy, także w Krakowie – w Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej „Manggha”. Kolejną zmianą w ramach przeglądu jest nowe logo, w które jest wpisany logotyp stacji. Celem tego zabiegu jest podkreślenie, że organizatorem całego wydarzenia jest kanał Kuchnia+.

Kuchnia+ Food Film Fest to przegląd filmowy prezentujący produkcje poświęcone gotowaniu, sztuce kulinarnej i społecznemu znaczeniu jedzenia. Organizatorem wydarzenia jest stacja kulinarna Kuchnia+, należąca do rodziny autorskich kanałów platformy nc+. Jego ideą jest przybliżenie widzom świata kulinariów, a także jego kulis. Pokazom w kinach towarzyszą poczęstunki związane z tematyką danego filmu. Kuchnia+ Food Film Fest to również szereg wydarzeń specjalnych odbywających się w ramach festiwalu, w tym dyskusje z ekspertami i twórcami filmów, imprezy dla dzieci oraz inne, bardziej uroczyste imprezy. W piątej edycji uczestniczyło ponad 6 tysięcy osób. Filmy prezentowane w ramach przeglądu są następnie emitowane na antenie kanału Kuchnia+.

Zamknij

Program 6. Kuchnia+ Food Film Fest

Kurczak generała Tso, subkultura foodies, shoyu i dashi oraz tajemnice jogurtu i kawioru – oto co zobaczą w trzynastu filmach uczestnicy przeglądu filmów kulinarnych 6. Kuchnia+ Food Film Fest.

To jedyna tego typu impreza w Polsce organizowana przez autorski kanał tematyczny platformy nc+, Kuchnia+.

Odbywający się w dniach 21-23 listopada przegląd zawita w tym roku do aż pięciu miast: Warszawy, Poznania, Gdańska, Wrocławia i Krakowa. Tegoroczny program składa się z trzynastu filmów podzielonych na osiem pokazów (niektóre składają się z dwóch dokumentów). Tradycyjnie, każdy dzień przeglądu poświęcony jest innej tematyce.

W piątek, 21 listopada w sekcji „Społeczeństwo” widzowie zobaczą produkcje dotyczące społecznego znaczenia jedzenia. Przegląd rozpocznie film „Zdrowy jak jogurt?”. Twórcy przedstawiają w nim kulisy powstawania tego produktu i odpowiadają na pytanie, jak należy go jadać i czy w ogóle warto. Zaraz po nim będzie można zobaczyć dokument „Ziarno niezgody”, który przedstawi nieznaną wojnę, którą wielkie firmy toczą z rolnikami o ziarno – rzecz tak mało docenianą, a tak kluczową jak woda czy powietrze. Natomiast „Food Chains. Rolnik czy niewolnik?” uzmysłowi widzom, że w kulinariach liczy się nie tylko to, co jest na talerzu, ale też skąd to jedzenie się wzięło i kto je przygotował. A zawsze na końcu tego łańcuszka jest rolnik, który nierzadko zarabia dużo mniej niż warta jest jego praca.

Sobota, 22 listopada to sekcja „Kultura kulinarna”. Na ten dzień Kuchnia+ przygotowała pięć tytułów. W pierwszym bloku zostanie zaprezentowany „Dashi - esencja Japonii” o zwodniczo prostym bulionie wykorzystywanym w przygotowywaniu japońskich zup. Najwięksi mistrzowie podkreślają, że dashi nie jest wytworem ludzkich rąk – jest wręcz esencją japońskiej natury. Film uzupełni dokument „Shoyu i sekrety japońskiej kuchni”. Jednym z filarów, na których oparta jest japońska tradycja kulinarna jest shoyu, który powszechnie znany jest jako sos sojowy. Cała jego magia polega na tym, że do jego produkcji potrzebny jest grzyb, który rośnie wyłącznie w Kraju Kwitnącej Wiśni. Z kolei w „Gotowane i surowe - kulinarna podróż po Tajwanie” twórcy filmu, przemierzając tytułową wyspę zatrzymują się w siedmiu miejscach, w tym w restauracji jednego z najwyższych drapaczy chmur na świecie, a także na zdumiewającym nocnym rynku. W sobotni wieczór uczestnicy przeniosą się do Charleston, by w filmie „Cook It Raw 2013 – Charleston” zobaczyć spotkanie najlepszych szefów kuchni młodego pokolenia, którzy odkrywają kulinarne sekrety Południowej Karoliny. Ostatnim akcentem dnia będzie dokument „Na tropach generała Tso”. Kurczak generała Tso to jedno z najbardziej popularnych dań chińskich restauracji w Stanach Zjednoczonych. Jednak w samych Chinach mało, kto o nim słyszał. Reżyser Ian Cheney postanowił dowiedzieć się, co stoi za amerykańskim sukcesem tej potrawy oraz kim właściwie był generał Tso.

W niedzielę, 23 listopada organizatorzy zaproszą na sekcję „Smakosze”. A w niej film „Kawior – czarne złoto”. Kamery ukażą ludzi, którzy kawior zmienili nie tylko w biznes, ale też styl życia. Oto oszałamiający świat, w którym wielkie pieniądze łączą się niebezpiecznie z gastronomią. Natomiast „Kobiety i szampan” przybliży sylwetki sześciu kobiet związanych z produkcją tytułowego alkoholu. Będzie można się przekonać, że szampan wcale nie musi być rodzaju męskiego, i to właśnie kobiety są matkami jego sukcesu. „Kaiseki - menu Koyamy” otworzy przed widzami świat japońskiego mistrza kuchni Hirohisy Koyamy. W detalach pokaże nie tylko jego potrawy, ale także unikalne narzędzia, którymi się posługuje. Z Japonii uczestnicy przeglądu przeniosą się do słonecznej Hiszpanii w filmie „El Celler de Can Roca - za kulisami najlepszej restauracji świata”. Jak tytuł wskazuje, będzie można poznać sekrety jednej z najbardziej cenionych restauracji na Ziemi. Przegląd zamknie perełka w postaci dokumentu „Uczta”. Są ludzie, którzy nie zgadzają się na smaki dnia codziennego. Tacy ludzie to foodies – maniakalni smakosze. „Uczta” zabiera nas w ich świat, w którym smak jest nadrzędną wartością. Wraz z twórcami filmu widzowie śledzą grupę niezwykle bogatych foodies, którzy objeżdżają cały świat w poszukiwaniu najlepszych restauracji i najbardziej wykwintnych lub ekstrawaganckich dań.

Selekcji filmów 6. Kuchnia+ Food Film Fest dokonała redakcja Kuchni+, autorskiego kanału platformy nc+ i jednocześnie organizatora wydarzenia.

Zamknij

Spróbuj zobaczyć. Startuje sprzedaż biletów na 6. Kuchnia+ Food Film Fest

W piątek, 7 listopada rusza sprzedaż biletów na 6. Kuchnia+ Food Film Fest, który odbędzie się w dniach 21-23 listopada w Warszawie, Poznaniu, Gdańsku, Wrocławiu i Krakowie. To jedyna tego typu impreza w Polsce, organizowana przez autorski kanał tematyczny platformy nc+, Kuchnia+.

Tegoroczny program przeglądu to osiem bloków (niektóre składają się z dwóch dokumentów). W cenie biletu na każdy z bloków jest pokaz filmu oraz poczęstunek związany z tematyką danego filmu. W sprzedaży znajdują się także bilety na odbywające się w każdym mieście festiwalowym wydarzenia towarzyszące, w tym warsztaty kulinarne, Kolację Filmową i Śniadanie Filmowe.

Wejściówki na poszczególne wydarzenia towarzyszące oraz pokazy filmowe można kupić m.in. na portalach www.ebilet.pl i www.kinonh.pl, a także w wybranych miejscach w miastach festiwalowych.

Wraz ze startem sprzedaży biletów stacja uruchomiła stronę internetową poświęconą w całości przeglądowi www.kuchniaplus.pl/fff. Internauci znajdą tam kompleksowe informacje dotyczące programu, gości specjalnych oraz biletów, a w szczególności miejsc pokazów, wydarzeń towarzyszących, sposobu zakupu wejściówek i ich cen.

Sprzedaż zostanie wsparta kampanią reklamową promującą 6. Kuchnia+ Food Film Fest. Jej hasłem przewodnim będzie „Spróbuj zobaczyć”. Widoczny na plakacie motyw synestezji podkreśla związek dwóch istotnych elementów Kuchnia+ Food Film Fest - sztuki filmowej ze zmysłem smaku. Na potrzeby kampanii media zakupił ZenithOptimedia, a koncept graficzny opracował wewnętrzny Dział Kreacji platformy nc+.

Startuje sprzedaż biletów na 6. Kuchnia+ Food Film Fest

W piątek, 7 listopada rusza sprzedaż biletów na 6. Kuchnia+ Food Film Fest, który odbędzie się w dniach 21-23 listopada w Warszawie, Poznaniu, Gdańsku, Wrocławiu i Krakowie. To jedyna tego typu impreza w Polsce, organizowana przez autorski kanał tematyczny platformy nc+, Kuchnia+.


Program 6. Kuchnia+ Food Film Fest

Kurczak generała Tso, subkultura foodies, shoyu i dashi oraz tajemnice jogurtu i kawioru – oto co zobaczą w trzynastu filmach uczestnicy przeglądu filmów kulinarnych 6. Kuchnia+ Food Film Fest.


6. Kuchnia+ Food Film Fest zaprasza do pięciu miast

W piątek, 21 listopada wystartuje 6. Kuchnia+ Food Film Fest, organizowany przez stację kulinarną Kuchnia+. Po raz pierwszy w historii przegląd zagości w aż pięciu miastach.


WYDARZENIA SPECJALNE

WARSZTATY KULINARNE

Kuchnia+ Food Film Fest to nie tylko filmy. To także praktyczne zajęcia, które wzbogacą kulinarny warsztat każdego.

W sobotę, 22 listopada o 11:00 równocześnie w Warszawie, Poznaniu, Gdańsku, Wrocławiu i Krakowie, organizatorzy przygotowali dla uczestników festiwalu specjalne warsztaty. Każdy amator sztuki kulinarnej będzie mógł odkrywać możliwości swoich zmysłów, uczestniczyć w smakowitych zajęciach oraz wspólnym przyrządzania pysznych i zdrowych potraw. A wszystko to pod okiem gwiazd Kuchni+ i cenionych szefów kuchni.

SOBOTA, 22 LISTOPADA, 11:00
WARSZAWA, POZNAŃ, GDAŃSK, WROCŁAW: 20 ZŁ (CENA Z BILETEM NA FILM)
KRAKÓW: 30 ZŁ (CENA Z BILETEM NA FILM)

Warszawa

Tajemnice stołu - warsztaty dla dzieci od lat 8

W trakcie zajęć dzieci spotkają się z producentami dobrego jedzenia i dowiedzą się, jak ono powstaje. Nauczą się, czym jest sezonowość w kuchni oraz dlaczego warto samemu gotować. Pod okiem wolontariuszy ze Slow Food Warszawa przygotują dania na wspólny stół, a na koniec wezmą udział w uczcie, przed którą ekspert od savoir vivre’u opowie im, czym jest kulturalne zachowanie się przy stole.

Uwaga! Podczas warsztatu realizowany będzie film edukacyjny. Rodzice będą więc zobowiązani podpisać zgodę na wykorzystanie wizerunku dziecka. W warsztatach mogą wziąć udział dzieci nie młodsze niż 8 lat.

Miejsce: Reduta Banku Polskiego, ul. Bielańska 10

Bilety do kupienia tylko na portalu ebilet.pl

Warsztaty dla dorosłych

Gotuj z nami wszystkimi zmysłami!

Pod okiem Mariety Mareckiej, prowadzącej autorski program Kuchni+ "ABC GOTOWANIA", kolekcjonerki publikacji i sekretów kulinarnych oraz Piotra Bruś-Klepackiego, inżyniera smaku i autora oryginalnych przepisów publikowanych w magazynie KUKBUK, zapraszamy do wspólnego eksperymentu kulinarnego.

Polegając na zmysłach wzroku, węchu i dotyku, skomponujemy potrawy bazując na najciekawszych przepisach KUKBUK-a. Liczyć się będzie umiejętne zestawienie kolorów, zapachów i struktury produktów. Zakończymy warsztaty próbując wspólnie przygotowanych dań.

Miejsce: Reduta Banku Polskiego, ul. Bielańska 10

Bilety do kupienia tylko na portalu ebilet.pl

Poznań

W nawiązaniu do azjatyckiego tematu tegorocznej edycji Kuchnia+ Food Film Fest chef kuchni restauracji Piano Bar w Starym Browarze Roop Lal Balu zaprasza do Szkoły Gotowania potraw hinduskich!

Na co dzień Roop Lal Balu jest chefem kuchni położonej w samym sercu Starego Browaru restauracji Piano Bar. Z sukcesami prowadzi ją od wielu lat, serwując swoim gościom dania… kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej. Pochodzący z Indii Roop Lal Balu zdobywał doświadczenie pracując w restauracjach na całym świecie. To właśnie podróżowanie oraz doświadczanie różnych odmian kuchni ukształtowało jego spojrzenie na gotowanie oraz wpłynęło na decyzję o wyborze kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej. W ramach 6. Kuchnia+ Food Film Fest i jego azjatyckiej tematyki chef Balu postanowił jednak dorzucić do festiwalowego tygla szczyptę Indii.

Gotowanie z chefem Balu:

  • 11:00 Chicken Masala z ryżem jaśminowym
  • 13:30 Łosoś w sosie mango
  • 16:00 Cieciorka z warzywami w sosie z czerwonego curry z ryżem basmati na ostro

Po wspólnych, widowiskowych lekcjach gotowania, uczestnicy warsztatów zasiądą do wspólnego posiłku i podzielą się wrażeniami na temat ugotowanych przez siebie potraw.

Miejsce: Piano Bar, Dziedziniec Sztuki Starego Browaru, ul. Półwiejska 42

Bilety do kupienia w punktach informacyjnych Starego Browaru, ul. Półwiejska 42

Gdańsk

Warsztaty dla dzieci

Mamo ja nie chcę tej zupy! Ta zupa jest szara i obrzydliwa! Zjem tylko drugie danie! Kto z nas tego nie pamięta ze swojego dzieciństwa, a kto słyszy to teraz od swoich dzieci... No właśnie. Ale pora z tym skończyć raz na zawsze! Pokażemy dzieciom, że zupy to nie tylko zdrowy i pożywny posiłek, który rozgrzewa nasze żołądki, ale też świetna i kolorowa zabawa z nowymi produktami oraz odkrywanie nowych smaków. I tak w naszym festiwalowym menu na przystawkę opowiemy o rodzajach zup i sposobach ich przygotowania. Dodatkowo dzieci nauczą się prawidłowego nakrywania do stołu, zasad zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa w kuchni, oraz nawyku współpracy i wzajemnej pomocy w trakcie realizowania wspólnego celu, jakim jest gotowanie.

Miejsce: Fumenti - Akademia Kulinarna, ul. Karola Chodkiewicza 13A

Bilety do kupienia tylko na portalu ebilet.pl

Wrocław

Warsztaty dla dzieci

W trakcie warsztatów dzieci mogą w sposób praktyczny nauczyć się przygotowania najprostszych potraw, jak również technik niezbędnych w kuchni. Dodatkowo uczą się prawidłowego nakrywania do stołu, zasad zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa w kuchni, oraz nawyku współpracy i wzajemnej pomocy w trakcie realizowania wspólnego celu, jakim jest gotowanie.

Miejsce: Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19 a-21

Bilety do kupienia: Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19 a-21 oraz na portalu: www.kinonh.pl

Kraków

Warsztaty sushi

Warsztaty poprowadzi Allan Zarandin, szef Kuchni Azjatyckiej i Teppanyaki oraz Sushi Master z dziesięcioletnim doświadczeniem, zdobytym w restauracjach japońskich na całym świecie, m.in. Zuma w Londynie, Fujiyama w Dubaju i Bonzai na Cyprze. Allan przedstawi historię powstania sushi, zdradzi, jak ugotować pyszny ryż i gdzie najlepiej zaopatrzyć się w potrzebne składniki. Opowie również o zasadach savoir vivre’u obowiązujących podczas jedzenia sushi. Podczas zajęć praktycznych każdy z uczestników, na przygotowanym wcześniej stanowisku wyposażonym we wszystkie niezbędne składniki, pod okiem Sushi Mastera przygotuje podstawowe formy sushi: nigiri, maki, uramaki i temaki. Warsztaty zwieńczymy degustacją sushi oraz wręczeniem pamiątkowych certyfikatów ukończenia szkolenia.

Miejsce: TAO by Zen - Teppanyaki & More, ul. Świętego Tomasza 29

Bilety do kupienia tylko na portalu ebilet.pl

Warsztaty lepienia pierogów

Warsztaty polegają na doskonałej zabawie, jaką jest lepienie pierogów - tym razem nie tych tradycyjnych, ale azjatyckich, takich jak japońskie gyoza, koreańskie mandu, tybetańskie momo, indyjskie samosa i mongolskie buzz.

Miejsce: Kamo Asian Grill & Bar, ul. Czysta 8

Bilety do kupienia tylko na portalu ebilet.pl

Polski produkt w azjatyckim wydaniu

Warsztaty poprowadzi szef Studia Twój Kucharz Bartłomiej Płócienniak – szef z doświadczeniem zdobytym w Londynie pod okiem mistrzów w restauracjach na Chelsea, także w Blue Bird, French Pigs Ear, Cat&Mutton oraz w restauracjach Wentzl, Skandale Royale, Mezze, Konfederacka i Barka.

Na warsztatach połączymy Pstrąga Ojcowskiego - produkt lokalny znany z niepowtarzalnego smaku, z azjatyckimi składnikami, tworząc autorskie połączenie, czyli zupę rybną miso z porem. Zajęcia o charakterze praktycznym odbędą w przestrzeni dedykowanej do realizacji profesjonalnych warsztatów gotowania.

Miejsce: Studio Twój Kucharz, ul. Ślusarska 3, lok.1

Bilety do kupienia tylko na portalu ebilet.pl

ŚNIADANIE FILMOWE

Prawdziwe smaki i naturalne aromaty są bliskie Kuchni+. Chcemy zapewnić naszym widzom nie tylko doznania wizualne, lecz także smakowe i zapachowe.

W niedzielę, 23 listopada o 11:00 odbędzie się Śniadanie Filmowe. Równocześnie w Warszawie, Poznaniu, Gdańsku, Wrocławiu i Krakowie będzie można skosztować produktów od lokalnych producentów, w tym z ekologicznych upraw i hodowli. Mimo dużej liczby gości spotkanie przebiega w niemal w rodzinnej atmosferze, gdyż uczestnicy mają okazję nie tylko zjeść dobrej jakości produkty, ale także posłuchać o ich pochodzeniu i przygotowaniu.

NIEDZIELA, 23 LISTOPADA, 11:00
CENA: 35 ZŁ

Warszawa

Slowfoodowe Śniadanie Filmowe

Śniadanie to akcja społeczna przygotowana przez wolontariuszy Stowarzyszenie Slow Food Warszawa - stołecznego oddziału międzynarodowego ruchu Slow Food.

Uczestnicy śniadania zasiadają przy wielkich stołach, by oddać się przyjemności płynącej ze wspólnego biesiadowania oraz spróbować najlepszych lokalnych produktów żywnościowych. Tegoroczne menu przygotowali szefowie kuchni z lokalnych restauracji prowadzonych w duchu slow food:

  • Wojciech Modest Amaro/Atelier Amaro
  • Aleksander Baron/Solec 44
  • Witek Iwański/Aruana
  • Arkadiusz Janczarek/Restauracja 99
  • Sebastian Olma i Zbyszek Kmieć/Kafe Zielony Niedźwiedź
  • Agata Wojda/Opasły Tom PIW

Wolontariusze Stowarzyszenie Slow Food Warszawa, którzy przygotowali Śniadanie i będą obsługiwać gości, prowadzą na co dzień akcje edukacyjne, zachęcając innych do korzystania z lokalnych produktów, podejmowania inicjatyw sprzyjających skróceniu łańcucha dystrybucji produktów żywnościowych i nawiązywania bezpośrednich relacji pomiędzy producentami żywności a konsumentami. Gośćmi specjalnymi Śniadania będą wszyscy goście honorowi 6. edycji Kuchnia+ Food Film Fest. Będzie też okazja do spotkania z szefami kuchni.

Miejsce: Reduta Banku Polskiego, ul. Bielańska 10

Bilety do kupienia tylko na portalu ebilet.pl

Poznań

Stary Browar to miejsce świetnie znane poszukiwaczom kulinarnych doznań. Mieści się tu około 30 restauracji, barów i kawiarni. Wiele z nich to autorskie koncepty, jak Weranda Lunch & Wine prowadzona przez rodzinę Ponińskich, Le Targ Bistro & Bar Beaty Kartowicz, Piano Bar z chefem Roop Lal Balu, Petit Paris Darii i Cyrila Kuttene czy restauracja butikowego, stworzonego przez Grażynę Kulczyk art-hotelu Blow Up Hall 5050, która będzie gospodarzem Kolacji Festiwalowej.

Oto menu Śniadania Festiwalowego 6. Kuchnia+ Food Film Fest, które zaserwowane zostanie w 4 restauracjach Starego Browaru. W nawiązaniu do azjatyckiego tematu przeglądu, znajdziemy w nich odniesienia, które doskonale wprowadzą w nastrój filmów:

Piano Bar

  • omlet z kurczakiem, krewetkami i warzywami
  • samosa faszerowana warzywami i samosa faszerowana mięsem
  • naan z bakaliami i naan z cebulą
  • pikle mango
  • dipy indyjskie
  • indyjska sałatka pomidorowo – ogórkowa z masalą
  • gotowane jajka z sosem curry
  • jogurt z mango i miodem
  • sałatka z owoców egzotycznych
  • sernik mango
  • sok z wyciskanych pomarańczy
  • mango lassi
  • kawa

śniadanie serwowane będzie w zależności od ilości sprzedanych biletów w formie bufetu lub z karty

Le Targ Bistro & Bar

Zestaw 1

  • koszyk pieczywa z manufaktury Le Targu, konfitura malinowa, czekolada biała, czekolada z orzechami, twaróg półtłusty ze wsi, talerz wyśmienitych serów żółtych twardych i pleśniowych, parówki z szynki Sokołów, chrupiące rzodkiewki, malinowe pomidory, chrupiące zielone ogórki
  • ryż gotowany na mleku kokosowym z dodatkiem owoców liczi lub panierowany w sezamie ser tofu z dodatkiem sosu słodko- pikantnego z papryczką chilli
  • sok pomarańczowy, wyśmienita kawa lub herbata

Zestaw 2

  • słynne francuskie kanapki na ciepło croque madame lub croque monsieur, parówki z szynki Sokołów
  • ryż gotowany na mleku kokosowym z dodatkiem owoców liczi lub panierowany w sezamie ser tofu z dodatkiem sosu słodko-pikantnego z papryczką chilli
  • sok pomarańczowy, wyśmienita kawa lub herbata

Weranda Lunch and Wine

Suto zastawiony bufet śniadaniowy, a w nim m.in.:

  • 5 rodzajów domowego humusu
  • sushi z polską nutą
  • własnej produkcji konfitury
  • własnej produkcji granola
  • produkty regionalne – ryby i sery
  • domowy półmisek wędlin z Sokołowa
  • miód
  • bajgle
  • kawa i herbata, woda

Petit Paris

  • omlet lub jajecznica z jaj kur z wolnego wybiegu, koszyk wypiekanego na miejscu pieczywa, croissant, konfitury Bonne Mamon
  • sok lub woda oraz kawa lub herbata

Miejsce: wybrane restauracje Starego Browaru, ul. Półwiejska 42

Bilety do kupienia w punktach informacyjnych Starego Browaru, ul. Półwiejska 42

Gdańsk

W niedzielny poranek do restauracji Pomodoro zaprasza Maurycy Chodorowski, który w antycznych piwnicach Ratusza Staromiejskiego w Gdańsku przygotuje autorskie śniadanie festiwalowe. "Lokalnie" kontra "po włosku". Serwowane będą produkty regionu, w postaci znakomitych kaszubskich serów, wędlin i pasztetów. Nie zabraknie słodkich akcentów w postaci dżemu i konfitury z lokalnych gospodarstw. Wszystko przy akompaniamencie pieczywa, które pieczone według tej samej receptury smakuje od lat, a powiewu smaków śródziemnomorskich dodadzą włoskie frittaty z warzywami, jajecznica z pomidorami z bazylią oraz francuskie croissanty. Nie zabraknie pysznej kawy.

Miejsce: Restauracja Pomodoro, ul. Korzenna 33/35

Bilety do kupienia tylko na portalu ebilet.pl

Wrocław

Miejsce: Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21

Bilety do kupienia:

  • Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21
  • Na portalu: www.kinonh.pl

Kraków

Menu:

  • Babka drożdżowa oraz konfitury od firmy Consonni
  • Sałatka z fioletowej papryki oraz dynia na surowo od Jedynie
  • Bundz i sery wędzone od Renaty Zapotoczny
  • Ser Pecorino Isolano z mleka owczego dojrzewający sześć miesięcy pochodzący z Sardynii oraz ser Asiago z mleka krowiego z regionu Veneto posiadający certyfikat DOP, a do tego musztardy z owoców leśnych od Fattorie del Duca
  • Hummusy: z karmelizowanym jabłkiem, jalapeno, z suszonymi pomidorami, z suska sechlońską od Hummusu Amamamusi
  • Pasty z wędzonego Pstrąga Ojcowskiego w dwóch smakach i kolorach: ostra z papryką oraz łagodna z pietruszką i papryką, a także bułka z wędzonym pstrągiem
  • Pasztety wegańskie i wegetariańskie od Jadalni
  • Oliwki w różnych przyprawach od Oliwki Etc
  • Wędliny i pasztety od firmy Sokołów
  • Pieczywo od piekarni Błajan: chleb razowy, miodowy z ziemniakami, mieszany z siemieniem, słonecznikiem, sezamem, pszenno-żytni z ugotowanym ziemniakami - wszystkie na zakwasie bez drożdży
  • Soki owocowe tłoczone z Tłoczni Pawłowski
  • Kawa od Coffee Proficiency
  • Herbata przygotowana przez Kamo Bar&Grill
  • Prosecco od Po prostu wino

Miejsce: Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha, ul. M. Konopnickiej 26

Bilety do kupienia:

  • Hummusiji Amamamusi (ul. Augustiańska 3)
  • Muzeum Manggha (tylko w dniu pokazu od godz. 14)
  • Na portalu ebilet.pl

KOLACJA FILMOWA

Przegląd filmów kulinarnych nie może obejść się bez jedzenia, a szczególnie wykwintnej kolacji przygotowanej przez najlepszych szefów kuchni. Kuchnia+ Food Film Fest tradycyjnie zaprasza na Kolację Filmową.

Tym razem odbędzie się ona w sobotę, 22 listopada o 21:45. Równocześnie w Warszawie, Poznaniu, Gdańsku, Wrocławiu i Krakowie. Bezpośrednio po projekcji filmu „Na tropach generała Tso” odbędzie się wyjątkowa uczta. Najlepsi w Polsce lub cenieni w lokalnym środowisku szefowie kuchni zaproponują menu zainspirowane filmem.

SOBOTA, 22 LISTOPADA, 21:45
WARSZAWA, POZNAŃ: 168 ZŁ
WROCŁAW, KRAKÓW, GDAŃSK: 118 ZŁ

Warszawa

Miejsce: Reduta Banku Polskiego, ul. Bielańska 10

Bilety do kupienia na portalu ebilet.pl i w Kinie Kultura, ul. Krakowskie Przedmieście 21/23

Poznań

Tomasz Purol, chef restauracji mieszczącej się w pięciogwiazdkowym, należącym do kompleksu Starego Browaru Blow Up Hall 5050, do tematu Kolacji Festiwalowej nadanego przez film „Na tropach generała Tso” podszedł z właściwym sobie pazurem ale i z przymrużeniem oka. Postanowił nie serwować „kurczaka generała Tso a la Purol”, ale składniki, potrzebne do jego przyrządzenia, zdefiniować na nowo w każdym z serwowanych w czasie uroczystej kolacji dań. Jajko używane w klasycznym przepisie do panierki? Dlaczego nie za zaprezentować go w towarzystwie korzenia lotosu? Tradycyjne brokuły? Nie tym razem. Co powiecie na liście brokuła chińskiego? Choć niektóre składniki mogą zaskoczyć, nie ma tu przypadkowości. A najlepiej opowie o tym sam Tomasz Purol w czasie Filmowej Kolacji, który w międzyczasie sam wybrał się w krótką podróż tropami generała Tso.

Menu Kolacji Filmowej 6. Kuchnia+ Food Film Fest:

przystawka zimna
filet z kurczaka / sos sojowy / żółtko / korzeń lotosu / rukiew wodna

zupa
puree drobiowe / olej sezamowy / kolendra / bulion wołowy / skóra drobiowa

danie główne
udko drobiowe / tajski szpinak wodny / czarny sezam / zielona papaja / liście chińskiego brokuła

deser
lody sezamowe / tajskie mango / śnieg imbirowy / longan / galanga

Miejsce: Restauracja Blow Up Hall 5050, ul. Półwiejska 42

Bilety do kupienia w punktach informacyjnych Starego Browaru, ul. Półwiejska 42

Gdańsk

Uroczysta kolacja inspirowana smakami kuchni orientalnej odbędzie się w restauracji Mercato w Hotelu Hilton Gdańsk. Do przyrządzenia dań szef kuchni Adam Woźniak wykorzysta najnowocześniejsze techniki kulinarne. Zaprezentuje swój kunszt poprzez niecodzienne połączenia produktów i smaków.

Menu:

  • Jajko zielononóżki marynowane w winie śliwkowym z chrupiącymi glonami
  • Dim sum z wieprzowiną długouchą i krewetkami z consome drobiowym
  • Sandacz z puree z rukwi wodnej oraz esencją krewetkową
  • Kurczak sous vide glazurowany sosem sojowym i przyprawą pięciu smaków oraz bok choy
  • Gąbka z zielonej herbaty z pastą z czarnego sezamu i z sorbetem limonkowym

Miejsce: Hilton - Restauracja Mercato, Targ Rybny 1

Bilety do kupienia tylko na portalu ebilet.pl

Wrocław

Czy potrawy, które wydają się nam klasyczne, oczywiste i banalne, muszą takimi być? Do postawienia takiego pytania zainspirował nas film "Na tropach generała Tso". I tak powstało nasze menu. Zmierzymy się z daniami, których nazwy brzmią znajomo dla większości Polaków. Co ciekawe, potrawy takie jak śledź po japońsku, czy fasolka po bretońsku, znane są tylko w kraju nad Wisłą. Postanowiliśmy przeanalizować genezę tych dań oraz ich budowę, a następnie dekonstruując je, i doskonale się przy tym bawiąc, stworzyliśmy swoje interpretacje kilku typowo polskich potraw.

Przygotowaliśmy pięciodaniowe menu degustacyjne i chcemy, aby aż do samego końca pozostało ono dla Państwa niespodzianką. Wszystko się wyjaśni, gdy po obejrzeniu filmu przyjdą Państwo na kolację.

Robiliśmy wszystko, żeby uzyskać nie tylko efekt zaskoczenia, ale przede wszystkim jak najlepszy smak. I mamy nadzieję, że podczas kolacji będą Państwo bawić się równie dobrze, jak my podczas tworzenia tego menu.

Miejsce: Restauracja w hotelu Sofitel, ul. św. Mikołaja 67

Bilety do kupienia:

  • Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19 a-21
  • Na portalu: www.kinonh.pl

Kraków

W sobotę 22 listopada o 22.00 rozpocznie się uroczysta filmowa kolacja w restauracji Biała Róża. Kolację przygotuje szef kuchni Białej Róży Łukasz Cichy, a gościem specjalnym będzie Tomasz Jakubiak, kucharz i dziennikarz kulinarny. Gospodarz popularnych programów "Jakubiak w sezonie" i "Jakubiak lokalnie" w telewizji Kuchnia+. Do czterodaniowej kolacji wina dobiorą Janusz Szaniawski i Maciej Korzeniowski z The Fine Food Group. Bilet na kolację jest zarazem biletem na ostatni sobotni pokaz filmowy.

Menu:

PRZYSTAWKA

  • Nerki cielęce, śliwy, miód, gruszka, wino ryżowe, piernik
  • Pinot Blanc, Medaille d'Or, Jean-Remy Haeffelin, Alzacja, Francja

ZUPA

  • Krem z dyni, pak choi

INTERMEZZO

  • Sorbet cytrynowy z wódką

DANIE GŁÓWNE

  • Udo kurczaka długo gotowane, imbir, marynowana skorzonera, palony por, puree z fasoli
  • Carmenere Reserva Especial, J. Bouchon, Maule Valley, Chile

DESER

  • Parfait kawowy, kardamon, szafran
  • Gewürztraminer Selección de Granos Nobles, Luigi Bosca, Mendoza, Argentyna

Miejsce: Restauracja Biała Róża, ul. Straszewskiego 16

Bilety do kupienia:

  • Restauracja Biała Róża (ul. Straszewskiego 16, tel. 12 421 51 90)
  • Na portalu ebilet.pl

PARTNERZY

Sponsorzy / Partnerzy / Patroni medialni

Kujawski Sokołów Ole

KONTAKT

Kontakt dla mediów

KAROL ADRIAN
KOORDYNATOR DS. KOMUNIKACJI I PR KANAŁÓW LIFESTYLE’OWYCH

platforma nc+
e-mail: karol.adrian@ncplus.pl
tel. 22 32 82 972
al. gen. W. Sikorskiego 9
02-758 Warszawa