kup bilet na wydarzenie

elBulli - kulinarny interface

elBulli – kulinarny interface

(Interface elBulli)
film dokumentalny
52’
reż. Eduard Martí
prod. Hiszpania, 2013

30 lipca 2011 roku działalność zakończyła jedna z najsłynniejszych restauracji na świecie – elBulli. W latach 2002-2009 aż pięciokrotnie zwyciężała w prestiżowym rankingu czasopisma „Restaurant Magazine”. Jej szef, Ferran Adria jednak nie przestał działać. Postanowił przenieść swoje potrawy na wyższy poziom sztuki kulinarnej i designu.

- Jedna z najważniejszych rzeczy, jakich nauczyłem się pracując w elBulli, to potrzeba utrzymania interdyscyplinarności – Ferran Adria.

Praca na styku różnych form sztuki zawsze była w centrum zainteresowania Ferrana Adrii. Pewnego dnia zgłosili się do niego artyści z grupy Ikonic Arts: Pere Gifre i Daniel Molina. Mężczyźni przedstawili słynnemu szefowi kuchni swoją wizję kulinarnego świata, w którym jedzenie funkcjonuje jedynie w zestawieniu z unikalnym i pełnym artyzmu sposobem jego serwowania.

W tym świecie jedzenie jest częścią dzieła, tworzonego nie tylko przez szefów kuchni, ale też wybitnych artystów sztuk plastycznych.

W tym celu pracownicy fundacji elBulli z Ferranem Adrią na czele oraz Pere Gifre i Daniel Molina przystąpili do prac, które miały na celu zaprojektowanie i zaplanowanie niepowtarzalnych talerzy, sztućców i sposobów podawania jedzenia.

Artyści spędzili wiele czasu na obserwacji natury: morskich fal, zwierząt, roślin oraz innych elementów otaczającej nas przyrody.

W ten sposób powstał niezwykły dokumentalny zapis procesu twórczego, który doprowadził do powstania jedynych w swoim rodzaju kulinarnych dzieł sztuki.

SEKCJA: SMAKOSZE, NIEDZIELA, 24 LISTOPADA

elBulli - kulinarny interface
ZAMKNIJ [×]

Ta witryna używa plików cookie. Kontynuując przeglądanie strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.