Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_o0dagc3mf1q8afsr6ct4cfph5d, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Kluski ziemniaczano-marchewkowe z masłem szałwiowym i parmezanem

przesłał(a) Małgorzata

składniki

  • ? kg ziemniaków
  • 1/2 kg młodej marchewki
  • 2 łyżki masła Lurpak
  • 1/2 szlanki wody
  • 1,5 -2,5 szklanki mąki + mąka do podsypania
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz
  • 3 łyżki masła Lurpak
  • 1 gałązka świeżej szałwii
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Marchewkę obieramy kroimy w kostę i przesmażamy przez 5 minut na rozpuszczonym maśle. Wlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy marchewkę do miękkości (około 15-20 minut). Lekko studzimy i blendujemy.

Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i gorące przeciskamy przez praskę do ziemniaków ? odstawiamy do wystygnięcia.

Przestudzone ziemniaki przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, robimy wgłębienie wbijamy w nie jajko, dodajemy mus z młodej marchewki i mąkę i zagniatamy jednolite gładkie ciasto ( ja użyłam ponad 2 szklanek mąki, ale miałam bardzo wodniste ziemniaki ).

Ciasto dzielimy na części każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 2,5 cm i kieliszkiem do wódki wykrawamy kluski. Na każdej z nich widelcem robimy wgłębienie (aby masło miało się gdzie zbierać ).

Tak przygotowane kluski gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na talerze.

Na patelni rozpuszczamy masło Lurpak, dodajemy posiekaną szałwię i smażymy około 1 minuty.

Kluski ziemniaczano- marchewkowe polewamy masłem z kawałkami szałwii i posypujemy tartym parmezanem, serwujemy od razu, smacznego ; )