Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_r7vj5u53q2q47bcjm32sno765q, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Lurpakowe naleśniki

przesłał(a) Sylwia

składniki

  • 4 duże jaja
  • 3 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 50 g masła Lurpak
  • szczypta soli
  • + ulubione dodatki

Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Biorę trzepaczkę i delikatnie dodaję żółtka, mąkę i rozpuszczone i wystudzone masło Lurpak. Odstawiam na 30 minut. Zastanawiałam się jako młode dziewczę po co to odstawianie. Otóż mąką porządnie naciągnie wilgocią i może się okazać, że trzeba trochę mleka dolać, aby ciasto nie było zbyt gęste, a naleśniki zbyt grube.Smażę naleśniki na małej patelni. Pierwszego smażę na kilku kroplach oleju, resztę już zupełnie bez. U mnie w domu naleśniki jada się z serem ( twarogiem wymieszanym z odrobiną jogurtu i cukru waniliowego), dżemem i syropem klonowym.

Smacznego!